sâmbătă, 31 ianuarie 2015

Să medităm împreună ! Cum putem ridica prestigiul pedagogului în societate ?

MODELUL PEDAGOGULUI ÎN VIZIUNE PROPRIE

„Pedagogul trebuie să fie o personalitate moral- etică, spirituală, cu o competenţă şi o intuiție sensibilizată”.(Virgil Mîndîcanu)
                                                                                                        
         Destul de reușit este schițat de Virgil Mîndîcanu conceptul de pedagog. Unii  îl asociază cu  erudiția. Alții - cu o ,,candelă a culturii”. Și nu greșesc nici unii, nici alții. Căci ambele denotă profesionalism.
      Dacă ar fi să asemăn portretul pedagogului cu un pom, aș spune că rădăcinile lui trebuie să reprezinte dragostea de copii și dragostea de profesie. Aşa cum fară rădăcini pomul se usucă, fără dragoste - nu putem fi numiţi pedagogi.
   Urcîndu-ne pe tulpină, ar trebui să întîlnim măiestria pedagogică, iar ramurile principale ar fi bine să îmbine armonios cunoștințele profesionale: psiho-pedagogice, științifice, metodologice; capacitățile pedagogice ca comunicabilitatea, stabilitatea emoțională, creativitatea etc.; tehnica și tactul pedagogic; calitățile personale și profesionale.
     Însă, să nu uităm, că unele ramuri întineresc mereu. Pornind de la ideea că dascălul trebuie să fie o ființă creativă, voi încerca să completez modelul profesorului contemporan din perspectiva propriei experiențe prin prisma schimbărilor din societate.
      Dezvoltarea tehnologiilor informaționale, progresul în diferite domenii ale științei solicită noi calități profesionale: dinamism și improvizație pedagogică, deschidere la schimbare, flexibilitate în activitate, intuiție și reflecție pedagogică. 
      Reflecția pedagogică este necesară unui pedagog contemporan din considerentul că fără a reflecta, nu va fi capabil să analizeze care sînt punctele forte, dar și punctele slabe ale procesului educațional.
     Deschiderea la schimbare e dictată îndeosebi de realizarea funcției educative a pedagogului, axată pe problematica lumii contemporane. Ce valori au astăzi tinerii? Părerea mea este că la majoritatea prevalează distracțiile, banii, fala, fățărnicia etc.  
                                               „ Sînt reci ca și gheața la tot ce-i moral
                                                 Și cine să-i scoată din somnul mortal?”
                                           (Poezia „Valoare- nonvaloare”, Elena Aniţă)

   Un alt aspect al acestor probleme este pregătirea copiilor pentru viață. Tinerii nu au formată o gîndire economică corectă. Și aceasta are urmări grave: atingînd vîrsta majoratului, nu vor să muncească, sînt dependenți financiar de părinți, nu sînt pregătiți pentru viața de familie. Acestea sînt doar unele din argumente că așa valori supreme ca munca, familia, sănătatea, viața sînt periclitate.
   Cum putem influența asupra elevilor pentru a le schimba mentalitatea? O soluție ar fi, în opinia mea, să acordăm mai multă atenție noilor conținuturi educaționale (educația pentru sănătate, educația economică, educația toleranței, educația ecologică, educația pentru mass-media) în cadrul oricărei discipline, realizînd astfel activități complexe de orientare a elevilor. Și aceasta o poate face cu succes doar un pedagog ce posedă flexibilitate și dinamism.
   Şi încă o calitate foarte importantă - puterea de convingere. Anume prin convingere putem motiva elevul să cugete asupra gîndurilor și faptelor sale, asupra propriului viitor.
   Precum pomul cultivat va da roade bogate, la fel și noi, pedagogii, ce vom îmbina în sine aceste calități, vom fi capabili să contribuim la dezvoltarea liberă, armonioasă, creativă a personalității elevului, pentru a se putea adapta mai uşor la condițiile schimbatoare ale timpului.
     Iar pe elevii ce doresc să păşească pragul facultăţilor cu profil pedagogic i-aş îndemna să mediteze  dacă au  ,,rădăcinile" puternice - dragostea de copii și dragostea de viitoarea profesie. Căci, din păcate, mulţi nimeresc acolo întîmplător.
      Să încercăm a fi model în toate! Numai prin propriul exemplu vom putea contribui la ascensiunea intelectuală, morală și spirituală a elevilor!  Ca rezultat, să sperăm că va creşte prestigiul nostru în societate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu